Alkoholfria skolor – Insändare i VF 8/8

Alkoholfria dagis

Katerina Janouch, författarinna och fembarnsmamma, har i tidningen Expressen den 27 juli gått ut med krav på alkoholfria dagis. Ja, att alla skolor ska bli alkoholfria zoner dygnet runt. Det låter ju som en självklarhet! Samtidigt ter det sig som en utopi. Är inte det bra konstigt?

Hon beskriver hur föräldrar kommer släpande med bag-in-boxar och ölburkar så snart man ska träffas i skolan. Konstaterar att många tycker att det är okej att ta hand om sitt barn fast man är lite lullig och inte kan fungera som vanligt.

På samma sätt som nolltolerans gäller när man exempelvis kör bil, arbetar eller är gravid, så bör nolltolerans gälla när man har hand om barn. Det är viktigt att vara nykter om något händer. Då kan man också vara en bra förebild. Med alla skolor som alkoholfria zoner blir skolan en tryggare miljö där barnen får vara i centrum och slipper konfronteras med alkoholpåverkade vuxna i sin skolmiljö eller kvarlämnade ölburkar och vinflaskor etcetera.

Det skulle hedra våra skolstyrelser att om de ställde kravet att endast alkoholfria arrangemang får äga rum i skolans lokaler.

Görel Lindahl, IOGT-NTO Umeå Skans
Willy Pettersson, IOGT-NTO, Junisledare

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00