Bäste Kund (070110) *debatt i vk & vf

Vi ICA Handlare i Västerbotten förstärker ålderskontollen vid försäljning av tobak & folköl från den 1 december 2006.

Värför?
Vi har en skyldighet enligt lag att inte sälja tobak och folköl till personer under 18år, kontrollen görs ifag genom att alla under 25 år är ombeds uppvisa legitimation is samband med betailning.

Detta kan tyckas enkelt och bra men har upprepade gånger visat sej vara svårt att genomföra i verkligheten. Ni har säkerligen själva läst i pressen om återförsäljare som av en eller annan anledninge misslyckats med detta.

Vi Ica handlare Är inte nöjda med att ibland misslyckas, utan vi bar bestämt oss för att klara av ålderskontrollen. För att effekten ska bli så kraftfull som möjligt har vi gemensamt beslutat om denna åtgärd. Vi kommer därför att be samtliga kunder som handlar öl ek tobak hos oss om leg oavsett ålder. När kunden handlat någon av dessa varor så går ej köpet att slutföras i kassan om inte godkänt leg visas upp. Födelsedatum knappas in och därmed godkänt köpet.

Hela personnumret kommer inter att användas. Endast de sex första siffrorna i personnummret slås in och raderas omedelbart och lagras inte i kassasystemet.

Att på detta viset säkerställa att ingen tobak eller ölförsäljning sker till underåriga är 100{c5b8e7a0f79591828f5bd094d443243b86d01f277c7dcfbcee677820e0fcdda6} säkert om dessa rutiner följs, men självfallet är detta en obekväm åtgärd för dej som har uppnått myndig ålder.

Vi tror att du likson vi är oroade över ungdomars missbruk av både alkohol och andra droger. Vi närmar oss nu högrisktider som lucia och nyår.

Vi vet att du likson vi är medvetna om att folkölskonsumtion ofta är ingången till tyngre missbruk.

Du vet säkerligen också att våldsbrott mot både män och kvinnor ofta utförs under rusens inflyttande.

Vi vädjar därför till er och hoppas och tror på ert stöd och förstaelse för denna åtgärd.

Med vänlig hälsning, ICA Handlarna i Västerbotten

VF- 11/12/2006

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00