Idrotten är alkoholberoende

En full supporter avbröt EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige. Supportern hade hinkat i sig 15-20 öl innan han sprang in på planen och förstörde upplevelsen för alla andra. Ett fåtal tycks ha funderat över alkoholens roll i dramat. Denna och andra incidenter skulle knappast äga rum om inte alkohol konsumerades i stor mängd i direkt anslutning till idrottsevents av olika slag.

En bidragande orsak till att det dricks så mycket är att idrotten utnyttjas som reklampelare av alkoholindustrin. Ölbolagens sponsring syftar till att idrott och alkohol ska höra ihop. Supportrar och andra ska hinka i sig så mycket det går före, under och efter matcherna. Unga människor ska så tidigt som möjligt förstå supporterölets betydelse.

En hög alkoholkonsumtion i samband med idrott ger klirr i kassan både för idrotten och för alkoholproducenterna, vilket är en stark drivkraft för båda parter att utveckla ett så effektivt samarbete som möjligt.

Att överkonsumtionen av alkohol leder till såväl negativa idrottsliga konsekvenser, våld och skadegörelse som till personliga tragedier tar varken idrotten, alkoholproducenterna eller reklammakarna något ansvar för.

Den fulla supporten förstörde matchen. Spelare och ledare la pannan i djupa veck. Ölreklamen stod uppställd i bakgrunden. Idrotten är alkoholberoende och skulle må bra av avgiftning.

Bild och Text,
Ari Leinonen

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00