Legitimationskontrollen i kassan nödvändig (070110) *debatt i vk & vf

Svar till Ego Zarah (6/12): Jag jobbar själv som kassörska på Ica och anser det vara nödvändigt med denna spärr. Visst kan det var lite pinsamt att fråga äldre människor om deras legitimation med det är något vi får stå ut med. Det gäller ju en god sak, eller hur?

Jag känner enormt stor lättnad nu eftersom jag inte längre riskerar att åtals om någon minderåring, som ser ut vara myndig, lyckas köpa ut. Det är otroligt svårt att bedöma ålder! Följderna för detta kan bli katastrofala. Inte enbart riskerar vi fängelse, vi får även ersätta butiken för det värde som försvinner om alkoholtillståndet dras in. Detta gäller 100 000-tals kronor!

Att jobba i kassan är även väldigt stressigt. Vi är tvungna att sysselsätta oss med flera uppgifter samtidigt, till exempel att svara på kunders frågor samtidigt som vi tar betalt av en annan kund, aktivera tobakskort, drar varor, hålla koll på att köerna inte blir för långa osv. Att även kunna avgöra på två sekunderom kunden som vill köpa tobak eller öl är över 18, är svårt!

Att du anser att kunderna ska byta butik för personnumret registreras är helt och hållet fel! Efter avslutat köp förvinner personnumret från systemet. Detta är alltså ingenting som ligger kvar. Ica har med andra ord inga uppgifter om dit personnummer kvar i sitt system. Därför vore det tråkigt om du bytte butik på grund av ett missförstånd.
Hoppas du finner detta svar tillfredsställande, och ångrar dig o fry nrdöiy. Fry vore tråkigt att förlura en uppskattad kund.

VK-06/12/2006 (KASSÖRSKAN)

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00