Sven-Olov Carlsson debaterade i Umeå

Umeå, EU:s planerade alkoholstrategi stod i fokus när Kommittén för EU-debatt och IOGT-NTO arrangerade en offentlig debatt i Rådhuset i Umeå.

– Det förslag som kommissionären för folkhälsa hade skrivit var bra, men när dom andra kommissionärerna tyckt till, blev strategin urvattnad, konstaterade Sven-Olov Carlsson, ordförande i IOGT-NTO. Han beklagade att bra förslag från rapporten ”Alcohol in Europe” kommit bort ur strategin efter påtryckningar från alkoholindustrins lobbyister.

Sju miljoner barn i Europa lever i familjer med missbruk, tio tusen dör i trafiken på grund av rattfylleri och två tusen mord är alkoholrelaterade. Dessa skrämmande siffror har fått upp alkoholens skadeverkningar på bordet inom EU.
– Det är ett historiskt steg. Strategin slår fast att vi ska minska alkoholskadorna, det måste följas upp med nya rapporter, poängterade Åsa Westlund, EU-parlamentariker (s).

Sven-Olov Carlsson framhöll också att det finns två positiva punkter i regeringsförklaringen, att man ska verka för lägre alkoholkonsumtion och att aktivare arbeta för en restriktiv alkoholpolitik inom EU.

Paratso Ghaderi (Grön Ungdom) och Carl Grufman (MUF) deltog också i debatten som leddes av Patrik Peter.

Innan debatten uppmanade Sven-Olov Carlsson till fortsatt engagemang inom IOGT-NTO för att stötta positiva krafter i regeringen.
– Vi måste stödja de krafter i regeringen som verkar för en restrektiv alkoholpolitik, betonade han.

Avslutningsvis tackade Maria Ermanno-Fäldner, Kommittén för EU-debatt, IOGT-NTO i Umeå för bra marknadsföring av debatten. IOGT-NTO var välrepresenterat i Rådhusets fästvåning.

Av Kent Hedlundh

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00