Tack Ica för att ni tar socialt ansvar (070110) *debatt i vk & vf

ANNONSEN I torsdagens tidningat när 28 Ica-handlare i Västerbotten informerade om att de från och med 1/23 kommer att begära legitimation på alla kunder som köper folköl eller toback, gladde oss ofantligt!

Ni tar ett viktigt socialt ansvar för både kassapersonelen ochför de minderåriga som föroker köpa ut folköl eller tobak. Kassapersonalen har riskerat åtak om de sålt till mindreråriga, villet de upplevt som presande.

Merparten av mindreråriga som försökt köpa ut folköl har lyckats! Det visar upprepade ålderkontroller som Ungdomens nykterhetsförbund har gjort under många år. Det har bidragit till en tidigt alkoholdebut för många mindreråriga med alla de negativa konderkvenser som detta innebär.

Vi beundrar er Ica-handlare för detta radikala grepp och hoppas ni får den förståelse och uppskattning från kunderna som ni förtjänar.

Detta också en alkoholpolitiskt viktig åtgärd! Om alla andra butiker som säljer folköl och tobak visade samma kurage, så skulle gyllerier bland de minderåriga absolut minska.

Vi har förstått att det bland vissa kunder finns motstånd mot att visa legitimation, men vi är övertygande om att de allra flesta tycker att det besväret väger lätt mot att man därigeno hjälper till att skydda minderåriga från att lätt komma över alkohol och tobak.

VK- 6/12/2006 (ARI LEINONEN ordförande för IOGT-NTO Junis Umeå, GÖREL LINDAHL, talesperson för Umekretsen av IOGT-NTO, PATRICE ANDERSSON, ledare i IOGT-NTO Junis Umeå, SÖREN SIGVARDSSON, IOGT-NTO:s alkoholpolitiska nätverk, AC Sodra)

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00