Senaste Nytt

Flottfärd

Kl 10.00 på lördagen den 24 juli var det samling på Bakfickan för att tillsammans åka upp till Baggböle och därifrån glida längs Umeälven ned till centrum. Det hade samlats 9
vuxna och ett barn. I det strålande solskenet gled man så sakta ned till Bölesholmen på en tid av ca 2 timmar, där hade två av våra medlemmar redan tänt grillen och alla fick tillfälle att koppla av ytterligare med kaffe och grillad korv. VK var närvarande dels vid samlingen på Bakfickan samt isättningen av flottarna samt grillningen på
Bölesholmen. Vi lyckades där få den kvinnliga reportern att åka flotte med oss ända ned till kajen. Att hon fick bogsering av Larsan beroende på att hon inte hade paddlat tidigare.Vid halv tretiden var det så dags för sista etappen ned till centrum, en sträcka som tog ytterligare en timme. Från kajen bar man så flottarna genom centrum vilket väckte en del förundrande miner upp till Bakfickan där dagen avslutades med ännu en kopp kaffe.

flotte [1]

Grillbuffe

Onsdagen den 21 juli hade Bakfickan bjudit in till stor ” Grillbuffe ”. Som vanligt hade det samlats en hel del hungriga människor, men denna gång blev det över all förväntan. Då klockan närmade sig 18.00 hade närmare 50 personer tagit del av grillad Flintastek, potatissallad, kokta grönsaker, bearnaissås samt en grönsallad. Vid stängning visade det sig att fatet med grillat var helt tomt, vilket visar att dagens grillbuffe var ännu en succe.

grill [1]

Tidningen Vasaplan

Lördagen den 3. 7 såldes det tredje numret av tidningen Vasaplan. Försäljningen gick bra och många gav tidningen stort beröm och en del funderade varför inte varje stad kunde ha något liknande med just det som tidningen fokuserar på. Det efterfrågades också fler ställen där tidningen säljs och tyvärr är det nog så att antalet försäljare från dom olika ideella föreningarna varierar kraftigt. Bakfickan, som representerar IOGT har i dagsläget sex aktiva försäljare och vi hoppas övriga föreningar skaffar fler försäljare. På bilden är det av Roger Falk som just säljer en tidning till en äldre dam. Hela lokalen är nu nymålad och klar.

VASAPLAN 001 [2]

Midsommarafton 2010

Midsommarafton hade Bakfickan öppet som vanligt och hade meddelat besökarna under den gångna veckan om att man tänkte åka ut till IOGT- gården ute i Tavelsjö. Den första bilen åkte redan kl 11.00 och sedan efter kl 12 följde ytterligare 5 fullastade bilar efter. Det blev totalt 23 deltagare som åt av den räk -kycklingsallad som hade gjorts på morgonen. Det dracks en hel del kaffe och trots den stora mängd sallad som hade gjorts, grillade en del korv. Då det var så varmt och skönt föredrog deltagarna att bada och bara njuta i det fina vädret, så någon ” Kubb ” eller Boule blev det inte. Efter återkomsten till Bakfickan blev det jordgubbar med grädde, samt kaffe och rulltårta. Det blev en mycket lyckad midsommarafton.

MIDSOMMARAFTON 2010 001 [800x600] [1]

Renovering, mm…

Måndagen den 21 / 6 serverades det frukost på Bakfickan i dom nyrenoverade lokalerna. Det bjöds på flingor och fil som vanligt, samt kokta ägg sponsrat av Norrlandsägg. Hällakakor, sponsrat av Lövånger Bröd, samt skinka, ost och salami, sponsrat av ICA- Röbäck och Strandbolaget. Närmare 50 besökare lät sig väl smakas av det rikliga frukostbordet, som vanligt är hela frukostbuffe´n helt gratis, tack vare dom sponsorer som så godhjärtat stöder vår verksamhet.

Alla var helt överens om att renoveringen var ett stort lyft för Bakfickan och ordförande L-E Åhlen tackade speciellt Fredrik Olofsson för det enorma arbete han hade lagt ned under helgen.

Medlemsmöte

Måndagen den 14. 6 hade IOGT- Medmänniska ett medlemsmöte
där huvudfrågan var att ta tag i dom aktiviteter som väntar nu under sommaren. Man bestämde att som vanligt fira midsommar vid IOGT-gården i Tavelsjö, med grillnin ,kubb, boule samt äta den vanliga salladen med räkor och den med kyckling. Det fastslogs även datum för en kanotutflykt i sävarån, samt en flottfärd i Umeälven med grillpaus på Bölesholmarna. Nästa möte blir i augusti, då kommande svampkurser och utflykter är mer aktuella. Medlemmarna uppmanades också att kolla vår hemsida och anslagstavla där plötsliga endagars turer kan dyka upp. Till mötet hade det samlats 14 medlemmar, som likt sed är började vi med trattkantarellsoppa och avslutade med färska jordgubbar och vispad grädde.
PS. Det fastslogs även att målningen av lokalen skall ske denna helg och den utförs av vår medlem Fredrik Olofsson ..

medlem [1]

Kulturnatta

Det var nyöppnande av det tidigare nedbrunna Ordenshuset och då passade Medmänniska på att presentera sig själva . Vid grillen Tomas Persson till Vänster och Björn Berglund. Det såldes grillkorv och bjöds på kaffe, såväl inne i lokalen som ute på gatan . Kvällens höjdpunkt blev Sinnesrogudstjänsten , som hölls tillsammans med Tegskyrkan. Till den hade det samlats närmare 30 personer , som efteråt stannade och drack kaffe och åt av den nu så kända Bakficke-mackan . Kl 24.00 avrundade man och allt hade flutit på lugnt och stilla.

kultur [1]

Brännbollsyran

Lördagen den 29/5 var det så dags för det årliga besöket på Hedlunda minigolfbanna, för att spela golf som är en av dom årligen återkommande aktiviteterna Medmänniska arrangerar. Vädret gjorde att endast 6 st deltagare vågade sig ut. Efter tävlingen skulle så den årliga ” Grillfesten ” gå av stapel och då blev deltagarantalet närmare 40 medlemmar som lät sig väl smakas av grillad oxfile hemlagad murkelstuvning. Alla var helt överens om att ” Golf & Grill ” var en tradition vi bör bevara.

17/5 Föreläsning, Universitetet

Måndagen den 17/5 besökte Larsan och Annika Westman lärarutbildningen på universitetet. Det var 52 blivande lärare på olika nivåer som fick ta del av Annikas berättelse och om hennes önskan att skolan skulle ha reagerat tidigare. Så är det ju tyvärr i många fall, men nu fick eleverna veta att en anmälan om att något är fel kan hjälpa den elev som uppvisar ett dåligt mående. Det följde en timmes tid för frågor som Annika besvarade och
då vi senare läste dom utvärderingar eleverna skrivit kände vi oss nöjda med att budskapet om vad alkohol kan ställa till med, nått fram.

038 [1]

FNV

Under 3 dagar genomförde IOGT-NTO i Umeå en kampanj mot alkohol där man tog fram fakta om det våld som alkoholen bidrar med , samt en uppmaning till alla att ta ställning. Medlemmar ur IOGT-Umeå ( Görels gäng ) och medmänniska bjöd dessutom på GT-dricka och passade på att värva nya medlemmar till nykterhetsrörelsen. Man hade även passat på att bjuda in stans politiker och dom som hade tid var Britt-Mari Lövgren Ove Persson samt Lennart Holmlund, som tillsammans med L-E Åhlen förde ett samtal om hur det såg ut i Umeå under deras uppväxt vad det gällde alkohol och den skillnad som råder idag. Båda var helt överens om att ju längre man kan få ungdomarna att vänta med sin alkoholdebut, dess bättre. Samtliga talare tackades och fick varsin GT-dricka ochett exemplar av vår tidning Accent.

019 [1]

Föredrag Torsdagen den 6/5

Torsdagen den 6/5 bjöd Lions Umeå-Teg in Lars-Eric Åhlen, för att han skulle berätta om starten av Bakfickan och hur det nu ser ut. L-E började med att berätta om att han hade ett långt liv i missbruk och att han fick den rätta hjälpen att bryta det liv han levt. Han berättade vidare att han efter ca 5 års nykterhet, kom i kontakt med IOGT här i Umeå, blev bjuden ned till Jönköping, där man höll en kongress. Efter att ha tagit del av just Kamratstödet runt om i landet föddes tanken på att detta kunde vara något som skulle passa i Umeå.

Björksta kaffe stod ju tomt fram till kl 11.00, så lokalen fanns redan . I början av september 2003 startade man så med en dags öppet, där det bjöds på kaffe och smörgås. Att det sedan genom åren som gått har ökat så att det nu är öppet alla vardagar kan föreningen Medmänniska tacka sina sponsorer Lövånger Bröd ICA- Röbäck Statoil Teg Norrlandsägg samt Strandbolaget för. Det hade samlats närmare 40 åhörare till detta månadsmöte. Det blev en kortare frågestund och det verkade som åhörarna var nöjda med vad som berättades. Kvällen började med att jag bjöds på en utsökt middag bestående av ugnsstekt lax med potatisgratäng.

002 [1]

Valborg 2010

Valborgsmässoafton startade som vanligt nere på Bakfickan med att medlemmarna bjöds på svampsoppa, denna gång gjord på röd-gul trumpetsvamp, och rostat bröd. Vid 8-tiden på kvällen tog en del av medlemmarna en promenad runt centrum, där allt var lugn, man begav sig då till Campus, där det var mycket folk och en stämning som hör våren till. Så här långt hade man inte träffat på några berusade ungdomar. Man begav sig åter till Bakfickan för kaffe och tårta, och sedan åter ut i centrum. Det var fler vuxna ute och vid 23-snåret såg allt fortfarande lugnt ut varvid man beslutade sig för att avsluta kvällens vandring. Det kom vid den tiden en hel del ungdomar till Vasaplan med buss, samtidigt som lika många tog bussen därifrån, förhoppningsvis hem.

Gällande Folknykterhetens vecka så är det klart med Helen Edlund,
Britt-Mari Lövgren, Lennart Holmlund och en ifrån polisen som har hand om drogfrågor, främst rattfyllerier. Det är länge sedan vi hade ett så fint sällskap att ställa mot väggen.

Torsdagen den 6/5 har LIONS bjudit in Larsan till att ha en föreläsning på Frälsningsarmen kl 18.30 där han främst skall framhålla Bakfickans betydelse i Umeå av idag, men även en del om hur allt startade med den vändning Larsan liv fick då han bad om hjälp för mitt missbruk.

VALBORG [1]

Föreläsning 21 April

Onsdagen den 21 april var det åter dags för Medmänniska att ha en föreläsning på universitetet för dom elever som går lärarutbildningen. Denna gång var det förutom jag, Annika Stedtlund som föreläste och berättade om vilka konsekvenser alkoholen vållar samhället och hur det drabbar alla närstående. Efter att eleverna hade haft en timmes grupparbete, avslutades dagen med frågor som eleverna hade kommit fram till i sina grupparbeten. Dessa besvarades så att alla var nöjda med vad dagen hade gett. / Larsan

2145

Metall Nappet 18 April

Söndagen den 18 april hade Metall avd 220 sin årliga pimpeltävling för medlemmarna. Den gick av stapel i Strömbäck, som sed är. Det hade samlats ca 20 st fiskeintresserade och Bakfickan fick även i år ihop ett lag, bestående av från vänster Emmy Åhlen, Johan Åhlen och Lars-Eric Åhlen. Någon större mängd fisk lyckades man inte få, men laget från Bakfickan lyckades bäst med sena ca 2.5 kg, bestående av mest mört. Det fina priset som utdelas av Metall till segrande lag är en ” Långweekend ” i Metalls stuga uppe i Tärna. Dagen avslutades med att Metall bjöd samtliga deltagare på korv att grilla samt läsk att dricka för alla törstiga. En mycket lyckad tävling även i år och alla deltagarna återkommer säkert nästa år.

metall

Robertsfors 12 April

Måndagen den 12 april hade Robertsfors församling tillsammans med NBV och det nystartade Kamratstödet bjudit in Larsa Åhlen för att där berätta om sitt tidigare liv och när vändningen kom och varför .Det hade samlats över 30 personer som först fick höra hur livet i missbruket hade varit . Därefter visades bilder från resan till Tanzania och Larsa berättade då om dom projekt som IOGT var inblandade i , han visade också bilder från den fantastiska safarin som deltagarna fick uppleva där nere . Sedan fikades det och en frågestund var på sin plats . Som tack för föreläsningen insamlades en ” kollekt ” till Bakfickans sociala verksamhet , vilket vi som arbetar där är mycket tacksamma för.

robban

Sällsjö Resan 2010

Under årets Sällsjövecka lyckades detta gäng av ihärdiga ungdomar ur Junis få upp inte mindre än 6 harrar och 5 abborrar.

Här är det ” Grillpaus ” med Tomas Persson som ledare.

sallsjo2010 [800x600] [1]

Bildvisning från Larsans Tanzania Resa

Tanzania 2 [800x600] [1]

Frukost Alla Veckodagar

Från och med den första mars och tack vare Norrlands-äggs sponsring erbjuder Bakfickan frukost med fil, flingor kokta ägg kaffe/te varje vardagsmorgon. Planer finns även på att servera lunch på måndagar och det blir i så fall tack vare den sponsring Hamnmagasinet tänker ställa upp med.

Troja förlängd frukost 011 [800x600] [1]

Tomas Persson, Björn Berglund och Tomas Andersson.

Julbord / Nyårsafton

Medmänniska hade som tidigare sagts , julbord veckan fram till Nyårsafton. Under dessa tre dagar var det 127 besökare, som lät sig väl smakas av det fina julbordet. Maten räcker fortfarande, så det blir fortsatt ” julbord ” tills allt det goda har tagit slut.
På Nyårsafton hade, som tradition är, Medmänniska sin årliga supe, för sina medlemmar. Det bjöds på hummer, gravad & rökt lax, Jansons frestelse och som kronan på verket, krustader med murkelstuvning samt en stuvning gjord på blandsvamp. Svampen var behållningen från årets svamputflykter.

Det blev sammanlagt lite drygt 10 personer som avnjöt supe´n, fram emot 12-slaget vandrade man som vanligt ned till Rådhusparken, för att se det stora fyrverkeriet. Kvällen avslutades sedan med ost & kex och kaffe. Ännu en lyckad sammankomst. God fortsättning önskar Larsan.

43534 [1]

Lördagen den 12/12 Vasaplans Tidningen

På torget hade IOGT- Medmänniska ställt upp den stora skylten om tidningenn ” Vasaplan ” och stod där under 3timmar och bjöd ut tidningen till förbipasserande. Om gensvaret hade varit stort under fredagen, så var lördagen en helt fantastisk dag. Det såldes inte mindre än 240 ex och många av köparna hade sökt runt stan för att se var det gick att få tag i tidningen.

På bild från vänster Gun-Britt Johansson och Annika Stedtlund.

LUCIA 003 [1]

Lördagen den 12/12 Luciavandring

Luciavandringen började med att deltagarna, som vanligt åt en bit mat nere på Bakfickan. Denna gång blev det omelett med murkelstuvning. Murklorna plockade av medlemmar under en av dom många svamputflykter man haft. Medlemmarna vandrade ett flertal gånger runt stan och läget vid 23-tiden var så lugnt att man beslöt sig för att dagens insats på torget och dom timmar man vandrat, fick räcka för denna gång.

På bild från vänster Tomas Andersson och Mats Gustavsson.

LUCIA 006 [1]

Måndagen den 7/12 Medlemsmöte

Måndagen den 7/12 hade föreningen Medmänniska medlemsmöte i sin lokal ” Bakfickan ”. Till mötet hade det samlats 13 medllemmar, som startade mötet i sedvanlig ordning med att äta en utsökt middag, denna gång bestod det av dillstuvad potatis och smörstekt abborrfile, fisken var den som hade fångats under sommaren och hösten på någon av dom fiskeaktiviteter som medlemmarna hade haft under den tiden.

Det som mötet handlade om var planeringar inför dom stundande helgerna. Julafton, juldagen samt annan dagen kommer föreningen att ha öppet mellan
12.00 – 18.00 och på Nyårsafton ha ett eget nyårsfirande, då man äter av det bästa från julbordet samt krustader med murkelstuvning, därefter en gemensam promenad för att tillsammans se det som vanligt storslagna fyrverkeriet , kvällen avslutas sedan med kaffe och en gobit.

Vidare beslöt man att som vanligt deltaga i kampen ” Stoppa Langningen ” inför Lucia, samt att nattvandra för att stötta dom ungdomar som är ute den kvällen. Det beslöts vidare att den närmaste tiden efter julhelgen att så länge det fanns kvar av julens goda , servera det i form av ett mindre julbord, dagligen på Bakfickan. Föreningen åtog sig också att som ett första steg i försäljningen av den nystartade tidningen ” Vasaplan ” ta in och distrubera 200 exemplar.

Anmälningslistor för att deltaga eller att hjälpa till i någon av dom kommade aktiviteterna kommer att finnas tillgängliga i ” Bakfickans ” lokaler resten av året.

mote [1]

Föreläsning 20/10

Tisdagen den 20/10 hade Bakfickan besök av en skolklass från Dragonskolan, eleverna arbetar just nu med alkohol och övriga droger.

Eleverna fick den information som Tomas Persson & Lars- Eric Åhlen hade att delge samt dessa två berättade dessutom hur deras liv hade gestaltat sig under den tid dom själva levde ett liv i missbruk.

Det gavs även utrymme för en frågestund och även om inte frågorna blev så många, märktes det på eleverna, att dom blivit ganska tagna av vad en tillsynes ofarlig drog, som alkohol kan leda till och hur den drabbar dom nära och kära.

forelasning

Styrelse/Medlemsmöte 28/9

Måndagen 28/9 hade föreningen Medmänniska åter ett styrelse/ medlemsmöte. Som vanligt inledde man med att äta, och denna gång blev det soppa, gjord på trattkantareller som medlemmarna själva hade varit ut och plockat, under den aktivitet som hade anordnats under lördagen.
Under mötet kom man fram till att dom grillaftnar som föreningen nu hade haft under onsdagseftermiddagen, hade blivit så populära att man beslöt att fortsätta så länge ekonomin tillät. Vidare var alla överens om att ” Nattvandring ” på stan under Halloween och Lucia var något vi bör fortsätta med.

Redan nu började man även med en viss för planering, inför den kommande julen och hur man skulle lösa frågan med lokal och vilka öppentider som är mest lämpliga. Beslut i dessa frågor tas på nästa medlemsmöte som kommer
att hållas i början på december. Till mötet hade det samlats 14 st.

smöte september 09 002

(Foto: Larsa Åhlen)

Svamputflykt 26/9

Lördagen den 26 september hade medlemmar ur IOGT-NTO
Medmänniska samlats utanför Bakfickan, för att som tradition är, ge sig ut på den årliga svamputflykten. Denna gång hade man styrt färden några mil söderut, för att plocka i första hand, trattkantareller. Det blev en helt underbar dag i det varma septembervädret och gänget hittade även närmare 1.5 kg gula kantareller. Då det gäller trattkantarellerna, blev det närmare 15 kg och alla var mycket nöjda. Gänget avslutade dagen, som sed är, med att grilla, dricka kaffe och äta av dom medhavda smörgåsarna och deltagarna tyckte att utflykten skulle upprepas fler gånger under hösten så länge vädret tillåter.

005

(Foto: Kjell Lindström)

Kräftkalas på Bakfickan 15/8‏

En trevlig heldag stod på programmet hos IOGT-NTO Medmänniska den 15 augusti. Dagen inleddes med en tur på gummiflottar från Baggböle ner till Trädgård Norr i centrala Umeå. Som vanligt, gjordes ett strandhugg på Bölesholmarna för att grilla korv och dricka kaffe.

Vid återkomsten till Umeå var det dags för dagens höjdpunkt, kräft och surströmmingskalas på Bakfickan. Ett tjugotal medlemmar mötte upp för att äta delikatesserna. Kalaset avslutades med kaffe och rulltårta.
– Vi hade en trevlig heldag tillsammans, berättade Lars-Eric Åhlén.

kraft

Flottfärd 4/7

Då var det dags för den årliga turen längst Umeälven i gummiflotte. På lördagsmorgon hade det samlats 9 entusiaster, trots det kyliga och ostadiga vädret för att med bil transporteras upp till Baggböle. Där sjösattes alla flottar varav 2 fick vara ” följebåtar ” lastade dels med reservpaddlar luftpumpar och en med grillkorv, bröd och övriga tillbehör, samt kaffe och läsk.

Efter ca en halvtimmes färd skingrades molnen och en timmes underbar sol följde deltagarna ned till Bölesholmarna, där det blev ett strandhugg med kaffe och grillning. Hit anslöt sig även 5 medlemmar som avstått från starten, men ville deltaga i grillningen. En av dom deltagande grillarna beslöt sig då för att fullfölja den sista biten ned till Umeå centrum.

Flottarna väckte stor uppmärksamhet bland dom åskådare som samlats på kajen, för att se dom större och vackrare fartygen som fanns i älven. En helt perfekt dag tyckte alla deltagarna och man beslöt sig för att göra ännu en tur senare under sommaren och då eventuellt i Sävarån.

Gummiflotte

__________________________________________________________

Berättarafton på Bakfickan 1/7‏

Den före detta kriminalpolisen Sam Selström var en uppskattad gäst på Bakfickan, den 25 juni.
– Besökarna skrattade och hade en mycket trevlig kväll, berättade Lars-Eric Åhlén.

Sam berättade episoder från sin tid vid polisen. Dessutom spelade han gitarr och underhöll publiken med skrönor och roliga historier.

Under kvällen gjordes ett avbrott för den berömda Bakficke-makan och kaffe.
– När vi frågade Sam om han ville komma tillbaka i höst och berätta, tackade han ja, avslutade Lars-Eric Åhlén.

sam

F.d. kriminalpolisen Sam Selström höll i en uppskattad berättarafton på Bakfickan

Medmänniskas midsommarfirande 19/6

När Bakfickan stängdes på midsommarafton åkte ett dussin medlemmar till IOGT-NTO:s sommaranläggning Tavelsjöbaden, för att fira midsommar tillsammans.

I det fina vädret, avnjöts kyckling och räksallad med hemlagad dressing. Efteråt blev det ett parti kubb mellan ett damlag och herrlag. Efter en rafflande omgång stod damlaget som segrare med 3-2.

Midsommarfirandet i Tavelsjö avslutades med grillning. Tillbaka på Bakfickan avslutades festen med hembakad rulltårta med vispgrädde och färska bär.

Midsommar

Golf och Grill 13/6

Medmänniska hade på lördagen tack vare Umeå Bangolf , anordnat en golfdag. Till denna dag hade det samlats 14 personer, varav 3 barn. Det fina vädret medgav att alla kunde spela sin runda utan att behöva jäkta. Efter avslutat spel, samlades alla för att på Bakfickan äta den nygrillade fläskfilen. Till själva grillningen anslöt sig ytterligare 15 personer. Att det hade blivit en lyckad dag var alla överens om. Och som vanligt smakade maten som om den kom från någon av dom finare restaurangerna.

GolfGrill2009

Östen och Maria Rehn, tillsammans med supportern hunden Harry, spelade bangolf

Murkelplockning 24/5

Som vanligt ställdes färden mot Bjurholm och dom talrika hyggen som finns i dessa trakter. Vädret var underbart och skörden blev god. Grillningen lyckad och dom goda ” Bakfickemackorna ” avnjöts i det strålande solskenet. Det blev ändå en strapatsrik färd, då man mitt inne i skogen drabbades av en punktering, men den fick inte förstöra den goda stämning som rådde utan däcket byttes och plockningen fortsatte. Vid 17- tiden var gänget åter i Umeå.

murkl

Folknykterhetens Dag 21 Maj

Dagen började med att åka till Vindeln, vi var nämligen inbjudna av Vita Bandet , för att på Folknykterhetens Dag hålla en föreläsning om alkoholens inverkan på oss och hur det ser ut i övriga Sverige. Vi berättade om vilken förändring som skett med oss, sedan vi slutat dricka. Vi berättade vidare om vilken stor betydelse IOGT och Bakfickan med föreningen Medmänniska, hade haft och vilket fantastiskt stöd det hade utgjort att ha hittat ett ställe, där vi kunde skaffa oss nya förebilder.

Föreläsningen avslutades med en frågestund och det blev många intressanta frågor som vi besvarade efter bästa förmåga. När vi var klara kom det fram flera ur publiken som ville prata vidare öm sina erfarenheter om den missär som råder där alkoholen har fått en allt för betydande roll. Vi avtackades med blommor och rungande applåder.

VINDELN

Pimpel/Grillutflykt 19/4

Söndagen den 19/4 samlades det 17st på Bakfickan för vårens sista pimpel/grillutflykt till Stöcksjö. Denna gång var det ett kontinentalt gäng, med deltagare från Kambodja och Zambia.

tavelsjo 021

(Foto: Kjell Lindström)

Dessa är i Umeå i 10 veckor för att praktisera det sociala arbetet som bedrivs på Bakfickan. Tre av dom utländska deltagarna fick för första gången i sitt liv uppleva hur det känns att dra upp fisk ur ett hål i isen. Utflykten avslutades som vanligt med grill, kaffe och mackor. Alla var mycket nöjda med det initiativet som erbjudits av Bakfickan.

Youth Partner In Development (YPD) är ett ungdomsutbyte mellan Zambia, Kambodja och Sverige. 8 ungdommar åkte till Zambia och 8st till Kambodja. Dom får en parkamrat som man bor med tillsammans i en värdfamilj och 3 dagar i veckan har man en arbetsplats och 2 dagar i veckan jobbar man med ett eget projekt. Projektet finansieras till stor del av SIDA samt av deltagarna själva genom deltagaravgifter. Centrum för Internationellt (CIV) ungdomsutbyte är de som ansvarar för projektet. För mer info: http://www.ciu.se

Påskafton

På påskafton hade föreningen Medmänniska anordnat
en speciell fest endast för medlemmarna. Man samlades kl 17 för att äta av den hemgravade laxen, några sorters sill, pate, skinka, ägg, prinskorv, köttbullar och en del annat smått och gott.

Till efterrätt serverades det kaffe och hembakad rulltårta som hade dekorerats med vispgrädde och jordgubbssylt alternativt med persikobitar. Festen hade samlat inte mindre än 42 deltagare och som tur hade man garderat sig med att duka upp för 15 personer i det gamla skyddsrummet. Det fanns inte en stol ledig när tillkströmmningen var som värst, en del var tvungna att vänta på en ledig plats, vilket dom gjorde med glädje.

Det blev en verkligt lyckad kväll som höll på ända fram till kl 20:00. Alla önskade att även denna fest skulle bli en inom föreningen återkommande tradition.

paskafton
(foto: Lars-Eric Åhlen)

Metallnappet 5/4

Söndagen den 5/4 gick Metallnappet av stapel som vanligt. Vädret var visserligen inte det bästa men tävlingen hade trots det samlat inte mindre än 8 lag + att det bildades ett barnlag med 3 barn från Junis. Bakfickan ställde upp med ett lag som trots ihärdigt borrande, fick nöja sig med en 3-dje plats klart distanserade av ettan och tvåan.

Trots den dåliga utdelningen lyckades Emmy Åhlen, på sin lott, dra en högvinst, nämligen en långweekend i IF Metalls stuga i Tärna, en vinst som avd 230 Metall skänkt.

METALLNAPPET_001

DAGENS TV INSLAG

Tisdagen den 31/3 klockan 18:30
sänds en intervju med ”Larsa” på
TV4 Västerbotten

tv40309 001

(Foto: Kjell Lindström)

Utmärkelsen OMTANKE UTAN BAKTANKE 27/3

UMEÅ-CITY FÖRSTA FRUKOST ROTARYKLUBB
har beslutat tilldela
Lars-Eric ”Larsa” Åhlen
utmärkelsen
OMTANKE UTAN BAKTANKE

Klubbens motivering lyder som följer: Lars-Eric Åhlen har på ett oegoistiskt sätt alltsedan 1998 arbetat för människor i samhällets tjänst.

Lars-Eric har alltsedan dess vigt sitt liv åt att hjälpa människor som befinner sig på samhällets bakgård.

Oegennyttan av hans arbete har resulterat i att många utstötta har återfått ett liv och en fortsatt tro på framtiden.

2005 bildades kamratstödsföreningen IOGT/NTO MEDMÄNNISKA på initiativ av Lars-Eric. Larsa är alltjämt föreningens ordförande.

Vid starten hade föreningen 24 medlemmar och idag är det drygt 400 medlemmar. Föreningen fortsätter att växa.

Föreningen Medmänniska arbetar på ett föredömligt sätt med att stötta människaor, som på grund av alkohol, droger, kriminalitet, arbetslöshet, långtidssjukskrivning hamnat i ett utanförskap.

Vi önskar Lars-Erik Åhlen lycka till i sitt framgångsrika arbete i oegennyttans tjänst – Omtanke Utan Baktanke.

rotary5
Larsa mottar utmärkelsen av Håkan Lundgren (foto: Kjell Lindström)

Kontant betalning (VK Tisd. 24/3-09)

På Bakfickan är det numera öppet varje morgon på vardagar, där bjuds på frukost som övergår till att bli lunch. För att alla, även de fattigaste, ska känna sig välkomna och ingen vara utpekad är allt gratis. Ofta kommer det dit så många för att äta och umgås att porslinet inte räcker till. När diskmaskinen inte hänger med får man hjälpas åt att handdiska. I denna fristad synliggörs välfärdssamhällets umbäranden och ibland lycka

Larsa, som förestår Bakfickan, är ledsagare åt Simon (fingerat namn). Den senare lever fortfarande kvar i ett kriminellt tänkande, han är ett stycke svensk kriminalhistoria. Få andra har suttit lika länge och ofta i fängelse, ränderna tycks aldrig gå ur. Ett tydligare exempel på att straff inte leder till omvändelse är svårt att finna. På ålderns höst har Simon fått allt fler krämpor och läkarna skriver ut allt fler mediciner. Det är propavan, olika insomningstabletter, antabus och buntvis med annat. Ett tag lyckades han även få viagra, det projektet är numera nedlagt. Eftersom Simon för det mesta saknar kontanter när allt ska hämtas ut på apoteket kom Larsa på idén att låta få medicinen fakturerad.

Tanken var god, men Larsa hade inte tänkt den klart. Simon började handla och bad om faktura, som slängdes utan att betalas. Nu i veckan gick det inte längre. Simon var portad på apoteket, det gick inte att hämta ut något, nu gällde kontant betalning. När även hans distriktssköterska misslyckades med att få ut medicin fick Larsa rycka in.

Simon var i desperat behov av en inhalator, den behöver han för att kunna andas. Andnöden är särskilt stor när han ska upp på morgnarna, utan inhalatorn tar han sig inte ur sängen. Den har funkat bra, men nu var den slut och Simon låg däckad i sängen och kved.

Larsa sade ”Vi skriver något vackert till Socialtjänsten!” Simon gillar när man ansöker. Nyligen ansökte han om att Socialtjänsten skulle betala alla hans gamla skulder för mediciner, men det blev avslag. Nu skrev Larsa ett personligt brev med några väl valda ord, utan överdrifter, om andnöd och att Simon var mer eller mindre invalid. Igår damp det ner ett brev hos Simon med en rekvisition så att det går att hämta ut en Inhalator. I brevet står att han beviljas försörjningsstöd enligt Socialtjänstlagens fjärde kapitel, första paragrafen till en Inhalator. Glad i hågen berättade Simon för Larsa att de sparat 1 100 kronor. Nu skulle han få sin inhalator och kunna andas utan ansträngning. ”Vad har ledsagaren för det?” undrade Larsa. ”Jag har tänkt på det, du får två puffar!” svarade Simon. Över sådant kan man raljera. Simon lever alltid på existensminimum, kronofogden är honom ständigt i hälarna. Larsa hjälper Simon med ekonomin så att han bara handlar mat med utgånget datum, då går det att få bra priser. På det viset kunde Simon lägga undan några kronor inför en planerad semesterresa till Lycksele. Kronofogden upptäckte tilltaget och lade rabarber på pengarna, att han levde under fogdens norm saknade betydelse. Simon upplever det som påfund, då göds hans kriminella tänkande.

Leif Stenberg

IOGT-NTO nyrekryterar medlemmar (VF Fred. 27/3-09)

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO behöver fler medlemmar, och i lördags gjordes en drive bland ICA Maxis kunder på Strömpilen i Umeå. Alf Oscarsson, Görel Lindahl och Lars-Eric Åhlén (Årets västerbottning) hade satt upp en enkel bardisk där de serverades GT-dricka, dvs. Godlemplardricka – nykterhetsrörelsens egen alkoholfria festdryck. Många tyckte att det var ett intressant alternativ till alkoholfritt vin och för nykteristerna är den perfekt. Aktuellt material från nykterhetsrörelsen delades ut och sju av besökarna valde att bli medlemmar i IOGT-NTO. Som välkomstpresent fick de var sin butelj GT-dricka.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

(Foto: Görel Lindahl)

Lyssna på intervjun på P4 Västerbotten
från Månd 16/3.

filippa

Lars-Erik Åhlen och Filippa Armstrong

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1649323&BroadcastDate=&IsBlock=

Navigation

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00